![](/media/lib/122/n-kromki-ca4642c3732b8801d4d1f60e08dcf600.jpg)
Wiadomo, który etap produkcji chleba najbardziej obciąża środowisko
1 marca 2017, 12:46W wielu częściach świata chleb jest podstawowym produktem spożywczym. Nic więc dziwnego, że naukowcy postanowili się przyjrzeć wpływowi środowiskowemu bochenka chleba i sprawdzić, na którym etapie jego produkcji powstaje najwięcej gazów cieplarnianych.
![](/media/lib/112/n-cukierki-lukrecjowe-c74b0e07bcd1b6ec33a13b4828b172a4.jpg)
Lukrecja nie dla ciężarnych
22 lutego 2017, 06:21Najnowsze fińskie badania epidemiologiczne sugerują, że kobiety w ciąży powinny unikać lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra).
![](/media/lib/180/n-cukierki-825e751d05f45c49d829f856a47ff0a3.jpg)
Popularny dodatek do żywności pogarsza funkcje jelita cienkiego
20 lutego 2017, 11:43Przewlekła ekspozycja na tlenek tytanu(IV), popularny dodatek do żywności, który występuje m.in. w gumach do żucia czy cukierkach, zmniejsza zdolność jelita cienkiego do wchłaniania składników odżywczych i jego funkcję barierową w stosunku do patogenów.
![](/media/lib/267/n-lhcb-79b78309c15dab5e6f19bb763624464f.jpg)
LHC dostarczył dowodu na zaburzenie symetrii CP w barionach
1 lutego 2017, 11:55Podczas eksperymentów prowadzonych w Wielkim Zderzaczu Hadronów, a konkretnie w LHCb, zauważono zjawisko, które może pomóc w rozwiązaniu zagadki brakującej antymaterii we wszechświecie
![](/media/lib/133/n-noga-slimaka-646b091a0481e1914284b4d474d3be8c.jpg)
Ślimak-długodystansowiec utrudnia kontrolę chorób pasożytniczych
18 stycznia 2017, 11:52Ślimaki nie kojarzą się ze szczególnie ruchliwymi stworzeniami, jednak potrafią one przebywać duże odległości, przenosząc ze sobą pasożyty i niebezpieczne choroby
![](/media/lib/265/n-mozliwosci-nowego-filtra-8a7dcdf0970c5f85457a5b1b40dda7a2.jpg)
Przyjazny środowisku filtr powietrza o niespotykanych właściwościach
16 stycznia 2017, 12:40Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Waszyngtonu opracowali sojowy filtr powietrza, który wychwytuje tlenek węgla czy formaldehyd (dotychczasowe filtry tego nie potrafiły).
![](/media/lib/264/n-miod-6681c7fb8987497402644182ed5e8065.jpg)
Australijski miód także ma właściwości medyczne
30 grudnia 2016, 12:13Australijski miód z roślin z rodzaju Leptospermum działa na bakterie co najmniej tak samo silnie jak nowozelandzki miód manuka. Wiadomo też, że ich profil chemiczny jest zasadniczo identyczny.
![](/media/lib/263/n-salami-c094e882927353e2bf12872c45fd12c7.jpg)
Przetworzone mięso prowadzi do pogorszenia objawów astmy?
21 grudnia 2016, 13:53Duże spożycie wędzonego i przetworzonego mięsa, np. szynki czy salami, wiąże się z pogorszeniem objawów astmy.
![](/media/lib/99/n-pszenica-aa4b1e9fc50788209c20165ec19c49fe.jpg)
Najstarsze bezpośrednie dowody na gotowanie roślin
20 grudnia 2016, 10:48Brytyjsko-włoski zespół naukowców zdobył najstarsze bezpośrednie dowody na przetwarzanie przez człowieka roślin w celach kulinarnych.
![](/media/lib/262/n-nowe-baterie-de80551d827151733789471bdaff4bc2.jpg)
Polacy opracowali nowy typ ładowalnych baterii
14 grudnia 2016, 12:46Polacy opracowali nowy typ ładowalnych baterii. Bezpieczniejszych, bardziej wydajnych i ekologicznych. Wynalazek można zastosować nawet do samochodów elektrycznych czy większych maszyn.